کارت شبکه که با نام اختصاری NIC یا Network Interface Card شناخته می شود، برای تبادل ارتباط بین کامپیوتر ها و سرور ها در یک شبکه محلی Local Area Network) LAN) استفاده می شود. کارت شبکه یا NC card یکی از بخش های مهم سخت افزاری بر روی سیستم های کامپیوتری می باشد، و تقریبا در تمام مادربورد های تولید جدید این کارت بصورت پیش فرض نصب شده است. کارت شبکه سرور نیز از این قائده مستثنی نیست.
⏲ زمان تخمینی مطالعه: 13 دقیقه
فهرست موضوعات
کارت شبکه سرور چیست؟
کارت شبکه سرور به عنوان یکی از مهم ترین قطعات سرور به شمار می رود. این کارت در حقیقت به عنوان رابط بین سرور با شبکه ی کامپیوتری موجود است. هر سرور برای ایجاد ارتباط با شبکه حداقل به یک کارت شبکه نیازمند است. برای اینکه سرور شما بتواند با اینترنت یا سایر کاربران شبکه محلی یا LAN ارتباط برقرار کند به کارت شبکه احتیاج دارد. این کارت امکان این را به کاربران می دهد که چندین سرور را به هم متصل کند و همچنین بین آنها ارتباط سیمی و فیبر نوری برقرار کند. از دیگر مزایای کارت شبکه سرور امکان کنترل و مدیریت دیتاهای ارسالی بین سرورها و کاربران است.
در حقیقت بدون استفاده از کارت شبکه، سرور مورد نظر بلااستفاده و بی فایده می شود. هدف از به کار بردن سرور در شبکه های کامپیوتری امکان ارائه سرویس به سایر کامپیوتر های موجود در شبکه است. نکته ی دیگر اینکه اگر سرور با شبکه مورد نظر ارتباط نداشته باشد امکان ندارد وظیفه ی خود را به انجام برساند. در هنگام خرید کارت شبکه سرور HP باید به مواردی دقت کرد که در ادامه به این فاکتورها اشاره خواهیم کرد.
انواع کارت شبکه با مشخصات کامل
همان طور که می دانید به شکل معمول در سرور از دو نوع کارت شبکه بیشتر استفاده می شود. که به کارت شبکه فیبر یا Fiber و کارت شبکه اترنت (Ethernet) شهرت دارند. این نوع کارت ها از طریق بستر کابل پشتیبانی می شود. این کابل ها از نوع فیبر نوری – Fibber Channel یا اترنت Ethernet به شبکه اتصال پیدا می کنند.
کارت شبکه فیبر(Fiber)
این نوع کارت های شبکه به وسیله کابل فیبر نوری پشتیبانی می شوند. نوع فیبری که در این کارت شبکه سرور وجود دارد باعث عملکرد کاربردی آن شده و استفاده از آن در میان اتصالات پرسرعت بین استوریج ها یا سرور بسیار متداول است. ارتباط بین این کارت و دیگر دستگاه ها با استفاده از ماژول SFP (Small from Factor Pluggable) که سیگنال های دیجیتال را تبدیل می کند ایجاد می شود.
درگاه اتصال این نوع کارت ها با کارت های اترنت متفاوت است و تنها این امکان را دارد که از طریق فیبرهای نوری تبادل اطلاعات را در شبکه انجام دهد. این نوع کارت شبکه نسبت به نمونه های دیگر از قیمت بالاتری برخوردار بوده و ساختار پیچیده تری دارد. فیبر نوری به عنوان یک سیستم پوشش دهی با سرعت بالا شناخته می شود که امکان مدیریت در ترافیک شبکه را در سرور مورد نظر به وجود می آورد. کارت فیبر نوری در مصارف خانگی استفاده نمی شود و بیشتر در سازمان هایی که نیاز به تبادل ارتباط با سرعت بالا دارند مورد استفاده قرار می گیرد. کارت های شبکه فیبر نوری در سرور های نسل 6 به بعد با سرعت 10G برای بازدهی و سرعت بیشتر به بازار ارائه شده است.
کارت شبکه اترنت (ethernet)
این نوع کارت شبکه با هدف انتقال داده های تحت شبکه به کمک اتصال به رایانه مورد استفاده قرار می گیرد. کارت شبکه اترنت این قابلیت را داشته که به یک کارت اترنت متصل شده و سر دیگر این کابل را به مودم یا روتر متصل کرد. این کارت ها را با عنوان Wired نیز می شناسند و از دیگر ویژگی های این نوع کارت شبکه این است که فقط از پورت RJ-45 استفاده می کنند و مجهز به یک کابل اترنت بوده که در قسمت انتهایی آن نصب می شود. در مقایسه با کارت های شبکه ی وایرلس کارت شبکه اترنت کم حجم تر و تخت تر است.
اگر قصد خرید سرور HP و یا ارتقای سخت افزار سرور خود را دارید، به بخش فروش سرور اچ پی (HP) تجارت سرور پارسه مراجعه فرمایید.
سرعت انواع کارت شبکه سرور
کارت های شبکه از نظر سرعت به دسته های مختلفی تقسیم می شوند: 1GB ,10/100Mbps ,10Mbps یا 10/40GB 10/25GB ,10GB ,1000Mbp هستند. معمولا سرعت های پایین تر مانند 10/100Mbps برای LAN ها یا شبکه های محلی، دفاتر کوچک و مصارف خانگی مناسب است. سرعت هایی مانند یک گیگابیت بر ثانیه برای شبکه های گیگابیت طراحی شده است. برای دیتا سنترها و شبکه های سازمانی می توانید از سرعت های ۱۰ و ۲۵ و ۴۰ و ۱۰۰ استفاده کنید.
در ادامه موضوع کارت شبکه سرور HP باید بدانید که این قطعه انواع مختلفی دارد که به کارت شبکه وایرلس یا بیسیم نیز تقسیم می شود. کارت شبکه های وایرلس را به وسیله ی امواج رادیویی به اکسس پوینت اتصال می دهند. از لحاظ کاربری نیز کارت شبکه به دو دسته تقسیم می شوند. کارت شبکه های کامپیوتری و کارت شبکه های سروری، کارت های شبکه از لحاظ Bus Interface و اسلات نیز به دسته های مختلفی تقسیم می شود که شامل: ISA و PCI و PCI-X و PCIe و USB است.
بررسی کارت شبکه سرور از نظر پورت
جالب است که بدانید کارت های شبکه از لحاظ پورت به 4 دسته تقسیم می شوند که متناسب با کابل های اتصالی آن ها طراحی شده است. یکی از انواع آن پورت RJ45 می باشد که با استفاده از کابل های زوج سیم به هم تابیده شده اند و مانند: Cat6؛Cat5 و Cat7 ساخته شده است. نمونه های دیگر پورت BNC بوده که با کابل های کواکسیال نازک مثل کابل BNC پشتیبانی می شود. نوع دیگر پورت های مخصوص کارت شبکه AUI بوده که به وسیله ی یک کابل کواکسیال ضخیم مانند AUI transceiver پوشش داده می شود. نوع دیگر پورت ها به شکل نوری طراحی می شوند و transceiver استفاده می شود مانند ۱۰G/25G transceiver هستند.
نحوه استفاده از کارت شبکه در LAN
در ادامه معرفی کارت شبکه سرور باید در ارتباط با نحوه ی استفاده از این کارت ها در ساختار شبکه بگوییم که شبکه های کامپیوتری از یک مجموعه کامپیوتری یا PC به هم اتصال پیدا کرده است. این شبکه به شکل یک سیستم است که به وسیله کابل شبکه یا سوئیچ و کارت های شبکه به همدیگر متصل و مرتبط می شوند. شبکه های بزرگ دارای سگمنت ها یا قسمت هایی هستند که ارتباط بین آنها به وسیله ی یک کابل اصلی امکان پذیر می شود.
کارت شبکه به عنوان یکی از تجهیزات شبکه است که این امکان را به وجود می آورد که اطلاعات باینری را به اطلاعات قابل درک برای شبکه تبدیل می کند. هر چقدر سرعت این کارت بیشتر باشد سرعت برقراری ارتباط میان شبکه و کامپیوتر نیز بیشتر خواهد شد. معمولا این کارت ها را بر روی یکی از اسلات های خالی مادربرد کامپیوتر نصب می شود. همچنین برای نصب بر روی سرور به دو روش انجام می شود، کارت هایی که بر روی اسلات Riser قرار می گیرند و کارت هایی که بر روی فضای قسمت FLR که در سرورهای ProLiant توسط کمپانی اچ پی تعبیه شده قرار می گیرند.
ارتباط با پردازنده
مکانیزم کاری کارت شبکه بر پایه انجام پردازش و دریافت فریم ها روی آن و ارسال آن بر روی سی پی یو و پردازش توسط پردازنده های اصلی انجام می گیرد. کارت ها شبکه داده ها را به وسیله ی Bus موجود در مادربرد دریافت می کند که به صورت طبیعی این داده ها از طریق اسلات کارت شبکه ای که بر روی آن طراحی شده است به کارت شبکه انتقال داده می شود.
در سرور HP کاربران قابلیت استفاده از دو Riser بر روی سیستم خود را دارند و اگر نیاز به استفاده هر دو Riser برای نصب کارت های شبکه یا کارت های دیگر باشد، حتما پردازنده دوم می بایست بر روی برد اصلی نصب شود و بصورت تک پردازنده ای شما قادر به استفاده از دو Riser در سرور ProLiant نمی باشید. در نظر داشته باشید که همه سرورهای ProLiant قابلیت نصب دو Riser را ندارند و در سری های 300 مانند HPE DL380 از دو Riser پشتیبانی می شود.
انواع کارت شبکه هایی که در سرور های HP استفاده می شود
انواع کارت شبکه سرور به دو روش متفاوت بر روی سرورهای اچ پی نصب می شود. روش اتصال نخست بر روی Riser سرور یا پورت های PCIe موجود معمولی است که بر روی سرور ها انجام می گیرد. روش دیگری که برای نصب این کارت ها مورد استفاده قرار می گیرد نصب بر روی اسلات FLR است. این روش مخصوص سری ProLiant سرورهای HP است. به این مدل از کارت شبکه ها FLR می گویند. همچنین کارت های سری FLB نیز بر روی سرورهای Blade یا تیغه ای استفاده می شود. نکته ای که در هنگام انتخاب وجود دارد این است که آیا بر روی سرور شما اسلات خالی موجود است. در صورتی که اسلات خالی وجود داشته باشد این اسلات از چه نوعی است آیا از اسلات های معمولی PCIe یا FLR است.
تفاوت کارت شبکه FLR با کارت های T در چیست
در ادامه کارت شبکه سرور قصد داریم به تفاوت نصب کارت های شبکه بپردازیم. بر روی سرورهای اچ پی محلی وجود دارد که به نام اسلات است و جایگاه کارت های شبکه است. که به شکل مستقیم کارت شبکه را به مادربرد متصل می کند و از آن به عنوان جایگاه کارت FLR نام می برند. معمولا کارت هایی را که مناسب نصب در این جایگاه طراحی کرده اند را کارت FLR می نامند. شما تنها این امکان را دارید که یک کارت شبکه FLR بر روی سرور نصب کنید. اما کارت های T همگی بر روی رایزر نصب می شوند و برای کار کردن نیاز به اسلات PCI-E است. هر دو کارت از لحاظ عملکرد یکسان هستند اما تفاوت آن ها در این است که کارت های شبکه FLR نیازی به اسلات PCI-E و Riser نداریم. از لحاظ شکل ساختاری نیز کارت FLR با T متفاوت هستند.
در نظر داشته باشید سرورهای ProLiant سری 300 از لحاظ ساختاری یک کارت شبکه 4 پورت گیگ با نام اخصاری 331i Adapter بصورت پیش فرض بر روی برد اصلی تعبیه شده است. این کارت تقریبا نیازهای کاربران شبکه های محلی نسبتا کوچک را برطرف می کند.
کارت شبکه 10g گیگ اترنت چیست
همان طور که اشاره کردیم کارت شبکه یکی از مهم ترین عناصر سخت افزاری در ساختار شبکه های کامپیوتری به شمار می روند. کارت شبکه 10 گیگ اترنت به عنوان یکی از راه حل های اچ پی است که در جهت ارتقا ء پهنای باند و کاهش تاخیر در شبکه طراحی شده اند. این نوع کارت ها مناسب برای سرورهای HP هستند و از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار می باشند.
معمولا کارت شبکه 10 گیگ را به شکلی طراحی می کنند که مناسب با سرور HP باشد و از قابلیت پشتیبانی چند شبکه اترنت و استاندارد برخوردار باشند. این مدل کارت ها مجهز به یک درگاه RJ45 هستند و برحسب نیاز و تکنولوژی شبکه کابلی می شود از آن ها بهره گرفت. می توانید با استفاده از این نوع کارت ها اینترنت را به یک سوئیچ داخلی اتصال داده و کلاینت ها و کامپیوترهای مختلف را قادر سازید که از 10 مگابایت تا 10 گیگابیت خروجی را از سوئیچ مورد نظر بگیرند. نوعی دیگر این کارت ها به شکل کارت شبکه 4 پورت هستند که مجهز به چهار پورت با سرعت 10/100/1000 هستند و با انواع سرورها سازگاری دارند.
در هنگام خرید کارت شبکه سرور باید به این مسئله دقت کرد که ارتباط سرور با کارت شبکه چیست؟ منظور از نوع ارتباط به این مفهوم است که نوع درگاه کارت شبکه چگونه است. سرورها اغلب از طریق کابل های معمولی با شبکه در ارتباط هستند یا می توانند با استفاده از پچ کوردهای فیبر نوری با شبکه مرتبط شوند. بنابراین باید به این امر توجه داشته باشیم که سرور مورد نظر به چه شکل قرار است با شبکه ارتباط برقرار کند. و بر این اساس کارت شبکه سرور مورد نیاز خود را انتخاب کنیم.