از آنجایی که سرورهای اچ پی در سازمانهای زیادی مورد استفاده قرار میگیرند، ممکن است خرابی های مختلفی نیز در آن ها ایجاد شود. در این شرایط شما باید هر چه زودتر نسبت به تعمیر سرور HP خود اقدام نمایید تا متحمل ضررهای بسیار زیادی نشوید. تعمیرات سرور اچ پی می توانند شامل قطعات آن از قبیل پاور ، پردازنده و درایوها شوند. چرا که یک سرور تشکیل شده از قطعات مختلفی می باشد و وجود مشکل در هر کدام از آن ها می تواند عملکرد سیستم را به کلی مختل کند. از این رو در ادامه قصد داریم تا شما را با تعمیرات قطعات سرور و به طور کلی تعمیر سرور اچ پی hp آشنا کنیم. پس تا انتها ما را همراهی کنید.
⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه: 16 دقیقه
فهرست موضوعات
تعمیر سرور HP
برای اینکه تعمیرات تخصصی سرور hp به خوبی انجام شوند، نیاز به متخصصان و کارشناسان مسلط است. امروزه شرکت های مختلفی وجود دارند که در این زمینه مشغول به فعالیت هستند. از این رو اگر می خواهید تعمیرات سرور اچ پی شما در بهترین کیفیت انجام شوند، در ابتدا باید رزومه کاری شرکت مورد نظر را بررسی کنید تا اعتماد شما کاملا به آن ها جلب شود. این شرکت ها باید بتوانند از بهترین ابزارها برای تعمیر سرور HP بهره ببرند و متخصصانی را داشته باشند که عیب یابی را با سرعت و دقت بالایی به انجام برسانند.
ابزار پیشرفته
برای عیب یابی مادربرد و دیگر قطعات سرور اچ پی روش های خاصی در نظر گرفته شده است. شرکت های معتبر در تعمیرات تخصصی سرور HP از تجهیزات بسیار پیشرفته ای جهت عیب یابی و تعمیر سرورهای HP استفاده میکنند. یکی از مهمترین این ابزار دستگاه تست اسیلوسکوپ است که تصویری از شکل امواج و سیگنال های متغیر را بصورت کاملا پیشرفته برای تعمیرکاران حرفه ای به نمایش می گذارد.
یکی دیگر از تجهیزات پیشرفته جهت تعمیر سرور اچ پی دستگاه فوق تخصصی BGA Machin میباشد. BGA دارای دو گان اصلی بالا و پایین برای حرارت میباشد. از این دستگاه بطور خاص برای تعویض چیپ های حساس بزرگ بر روی برد و حتی سوکت پردازنده ها استفاده میشود. کارکردن با این دستگاه نیاز به دانش فنی بسیار بالایی دارد که متخصصان در حرفه تعمیرات بعد از کسب تجارب مختلف توانایی استفاده از این دستگاه را بدست می آورند. یکی از شایع ترین مشکلات در تعمیر مادربرد سرور HP ، چیپ ILO و NVram میباشد. که معمولا بخاطر شرایط خاصی که این چیپ دارد نیاز به تعوض آن میباشد. برای تعویض این چیپ تخصصی حتما نیاز به دستگاه BGA میباشد و با ابزارهای معمولی همچون RI یا هیتر نمیتوان این چیپ ها را تعویض نمود.
دستگاه هویه رومیزی یا هیتر که متشکل از باد گرم و یک هویه صنعتی است در تعمیر سرور HP کاربرد بسیاری دارد. در مواقعی که لحیم سردی در بعضی از قطعات SMD بر روی برد باعث خرابی یا بوت نشدن سرور میشود. با حرارت توسط دستگاه هیتر بر روی قطعه مشخص شده مشکل برطرف میشود. همچنین با استفاده از هویه صنعتی میتوان بسیاری از لحیم کاری ها را بر روی مادربرد انجام داد.
تعمیرات قطعات سرور
تعمیرات قطعات سرور از جمله خدماتی به شمار می روند که شما ممکن است به آن نیاز داشته باشید. از جمله مهم ترین قطعات یک سرور می توان به مادربرد، پاور و هارد اشاره کرد. حالا اگر هر کدام از این قطعات با مشکل روبه رو شوند، عملکرد کل سرور مختل خواهد شد. به همین دلیل باید از آن ها به خوبی نگهداری و مراقبت نمایید. خرابی هر کدام از این قطعات نشانه های مختلفی را با خود به همراه دارند که در ادامه به صورت تخصصی تر به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
تعمیر مادربرد سرور HP
مادربرد سرور از جمله قطعاتی به شمار می رود که سالم بودن آن بسیار اهمیت دارد. مادربرد سرور اچ پی تحت عوامل متعددی ممکن است خراب شود که هر کدام از آن ها علامت و نشانه های خاص خود را دارند. بوی سوختگی غیر معمول از جمله رایج ترین دلایلی به شمار می رود که می تواند خبر از خرابی بدهد. بوی سوختگی نشان می دهد که قطعه شما بیش از حد معمول داغ شده است. به همین دلیل باید سریعا این عوامل را شناسایی کنید و مادربرد را از آن ها در امان نگه دارید.
گاهی اوقات هنگام کار با سیستم ممکن است هنگ کردن زیاد شما را اذیت کند؛ به گونه ای که دیگر ادامه کار ممکن نباشد. به همین علت اولین موردی که باید بررسی کنید، مادربرد می باشد. چرا که یکی از نتایج خرابی مادربرد، هنگ کردن است.
آبی شدن صفحه نیز می تواند نشانه ای باشد تا شما هر چه سریع تر برای تعمیر سرور HP و هارد آن آماده شوید.
حالا دلایل مختلفی وجود دارند که باعث می شوند مادربرد دچار خرابی شود. از جمله این عوامل می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
- خرابی فن ها از مهم ترین دلایل به شمار می رود.
- گرمای زیاد به مادربرد شما آسیب وارد خواهد کرد.
- ولتاژ زیاد یا ناپایدار نیز می تواند از دیگر عوامل مهم به شمار رود.
- همچنین فرسودگی و یا قدیمی بودن نیز از دیگر مواردی بوده که ممکن است مادربرد شما را با مشکل مواجه کند.
مدارهای مادربرد
مادربرد سرور HP نیز مانند مادربردهای کامپیوتر معمولی دارای مدارهای مختلف میباشد که در تعمیرات تخصصی سرور HP داشتن دانش کافی در مورد این مدارها بسیار حائز اهمیت میباشد. مهمترین مداری که بر روی بردها طراحی میشود مدار PWM است که شامل سلف، ترانزیستور، و IC است. وظیفه اصلی مدار PWM ولتاژرسانی مناسب برای تغذیه رم و پردازنده میباشد.
برای تعمیر مادربرد سرور HP اولین گزینه ولتاژگیری از برد و قطعات آن میباشد. جهت انجام این فرآیند شما نیاز به یک دستگاه مولتی متر دارید. بعد از تهیه کردن دستگاه مولتی متر آن را در حالت DC قرار دهید و پراپ مشکی را برروی بدنه یا جای پیچ ها که گرند نیز نامیده میشود قرار دهید و سپس پراپ قرمز را به قسمتی که مشکوک هستید اتصال دهید تا ولتاژ مورد نیاز در قطعه مشخص شده گرفته شود.
عیب یابی مادربرد سرور اچ پی
در اولین روش پیشنهاد می شود بوت کردن سرور را بررسی کنید. اگر سرور بعد از روشن شدن نتواند مراحل بوت را انجام دهد چند روش را میتوان بررسی کرد. ابتدا بایوس دستگاه چک شود، در بیشتر مواقع با clear کردن بایوس سرور فرآیند بوت را بازیابی کرده و عملیات بوت را به سیستم عامل ها واگذار می کند. این عملیات را Clear Cmos می نامند که ابتدا باتری بایوس را از مادربرد جدا کرده و قسمت مثبت و منفی را به مدت 30 ثانیه متصل کنید تا اطلاعات قبلی بروی بایوس بصورت کامل پاک شود سپس سیستم را دوباره راه اندازی کنید اگر مشکل سخت افزاری وجود نداشته باشد سرور شما مرحله بوت را با موفقیت پشت سر میگذارد.
روش دیگر استفاده از سویچ های تعبیه شده بر روی مادربرد است که به جامپر ها نیز معروف هستند. در سرور HP DL380 G10 بصورت کلی 12 عدد جامپر بر روی مادربرد سرور تعبیه شده است. جامپر شماره 1 برای ریست کردن ILO، جامپر شماره 5 برای ریست کردن پسورد سیستم، و با روشن کردن جامپر شماره 6 دستگاه به حالت پیش فرض کارخانه بر میگردد و تمام اطلاعات بر روی بایوس و NVram ریست میشود. به این فرآیند جامپر ریست نیز میگویند که در بسیاری از موقع که سرور بوت نمیشود با انجام این روش سرور مجددا راه اندازی میشود. در نظر داشته باشید که الباقی جامپرها بصورت رزرو (Reserve) میباشند.
روش های تست
ابتدا تمام قطعات از روی برد جدا شده و از طریق لوپ یا ذربین قطعات از لحاظ ظاهری چک شود که اصطلاحا Physical Damage نیز می گویند. تست حرارتی نیز میتواند در انجام فرآیند عیب یابی کمک بسزایی در پیدا کردن قطعه خراب داشته باشد. با قرار دادن انگشت بر روی چیپ های حساس و اندازه گیری حرارت از سلامت و یا خرابی آن قطعه می توان اطمینان حاصل کرد. معمولا چیپ هایی که بیش از حد استاندارد داغ میشوند نشان دهنده عدم سلامت است و نیاز به تعویض و یا تعمیر که ریبال کردن چیپ نیز می گویند میباشد.
همچنین خرابی مادربرد می تواند به دلایل سخت افزاری نیز باشد. در این صورت شما باید به دنبال تعمیر سرور HP خود باشید. از جمله این سخت افزارها می توان به هارد دیسک اشاره کرد. علائم خرابی هارد دیسک نیز شامل مواردی همچون شنیده شدن صدای غیر معمول، بدسکتور شدن، پاک شدن اطلاعات، قفل شدن و در نهایت هنگ کردن می شوند.
از این رو اگر احساس کردید مشکل از مادربرد شما است، این قطعه سخت افزاری را نیز باید مورد بررسی قرار دهید. همچنین به شما پیشنهاد می شود منبع تغذیه، حافظه رم، بایوس و پردازنده گرافیکی را نیز تست کنید. چرا که مشکلات هر کدام از این موارد، باعث بروز آسیب در مادربرد سرور اچ پی خواهند شد.
تعمیر پاور سرور hp
از جمله مهم ترین بخش های سرور، پاور می باشد. در واقع پاور با عملکرد ویژه خود می تواند کارکرد و سلامت بالای یک سرور را با خود به همراه داشته باشد. پاور سرورها قطعاتی حساس هستند که به دلیل نوسانات و متناسب نبودن ولتاژهای ورودی در معرض آسیب قرار دارند. با توجه به عملکرد پاور سرور امکان آسیب دیدن آن در زمان نوسانات برق، نویزهای شبکه، قطع یوپیاس و… زیاد است. در زمان نوسانات برق و ولتاژهای ورودی، معمولاً پاور سوئیچینگ سرور آسیب میبیند که در اینحالت پاور بهکلی از کار میافتد و سرور قطع میشود که احتمال خرابی یا سوختن مدار و قطعات دیگر را نیز میتواند به همراه داشته باشد. به همین خاطر بسیار مهم است که علاوه بر محافظت دقیق از این قطعه، از مشکلات آن آگاهی داشته و در صورت وجود عیب، برای رفع آن از متخصصین و تعمیرکاران پاور کمک بگیرید.
نقش پاور در سرورهای اچ پی بسیار پر رنگ بوده و می تواند ولتاژهای مورد نیاز قطعاتی همچون مادربرد، سی پی یو، هارد، رم و… را تامین نماید. حالا فرض کنید این قطعه خراب شود. نشانه های مختلفی وجود دارند که نشان می دهند شما به تعمیر پاور سرور hp نیاز دارید. از جمله این نشانه ها می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
نشانه های خرابی پاور
- اگر LED پاور سرور نارنجی شود، نشان دهنده این می باشد که در ولتاژ خروجی مشکل وجود دارد.
- اختلال در ولتاژ ورودی؛ روشن شدن و چشمک زدن LED سبز سرور
- گاهی اوقات نیز پاور به رنگ قرمز در می آید که خبر از وجود مشکل در قسمت ولتاژ ورودی را می دهد.
- از دیگر نشانه هایی که باعث می شوند شما برای تعمیر سرور HP اقدام نمایید این بوده که از پاور صدای تق تق شنیده می شود و قادر به روشن شدن نیست. در چنین شرایطی به احتمال بسیار قوی مشکل از ولتاژ ورودی برق و یا مداری است که وظیفه کنترل کردن ولتاژ ورودی برق را بر عهده دارد.
- اگر پاور سرور روشن شد ولی بعد از چند دقیقه دوباره خاموش شد، به احتمال بسیار قوی هیت سینک با مشکل مواجه شده.
- روشن شدن ناقص پاور؛ عدم فعالیت و استندبای شدن فن سرور بهویژه در دورهای بالا
- گاهی مشکل از پل دیود میباشد که وظیفه تبدیل برق AC به DC را دارد.
- صدای سوت گاهی اوقات میتواند مشکل در قسمت خازن ها یا سلف ها باشد.
موارد ذکرشده تنها بخشی از نشانه های خرابی پاور سرور اچ پی به شمار می روند.
آیا پاور سرور اچ پی قابل تعمیر است؟
یکی از سوالات رایجی که در رابطه با تعمیر سرور HP پرسیده می شود این بوده که در صورت خرابی پاور می توان آن را تعمیر کرد یا خیر. اگر حالت کلی را در نظر بگیریم باید بگوییم که بله این مسئله به راحتی بر طرف می شود و نیازی نیست برای خرید یک پاور جدید اقدام نمایید. دلیل خرابی هم فرق نمی کند چه باشد. فقط در صورتی شما باید برای خرید یک پاور جدید هزینه کنید که آی سی و یا قطعات دستگاه در بازار موجود نباشد.
تعمیر هارد سرور hp
حتما برای شما هم پیش آمده که سرور شما نتواند هارد را بخواند. هاردها از جمله مهم ترین قطعات سرور به شمار می روند و این توانایی را دارند تا تمامی اطلاعات شما را ذخیره کنند. عوامل مختلفی وجود دارند که باعث می شوند تا شما به تعمیر هارد سرورhp نیاز داشته باشید. استهلاک بالا و گرمای زیاد دو نمونه ای مهم ترین این موارد به شمار می روند. به همین علت شما باید هارد خودتان را از فاکتورهایی که این مشکلات را به وجود می آورند، دور کنید. از دیگر عوامل تاثیرگذار می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
- نوسانات برق از جمله دلایل مهم است.
- در صورتی که کنترلر RAID Server نیز با مشکل روبه رو شود، در آن صورت می تواند خرابی هارد را به همراه داشته باشد.
- خطاهای انسانی نیز از دیگر فاکتورهای تاثیرگذار به شمار می روند.
- از دیگر مواردی که شما باید نسبت به تعمیر سرور HP اقدام نمایید، نارسایی پاور سرور و عدم تهویه مناسب در اتاق سرور است که هر دو گزینه از اهمیت بالایی برخوردار هستند و نسبت به آن ها باید توجه ویژه ای را داشته باشید.
موارد ذکرشده از جمله دلایلی به حساب می آیند که خرابی خود هارد را در پیش دارند و شاید با تعمیر به اطلاعاتی که در آن وجود دارند، آسیبی وارد نشود. ولی گاهی اوقات برخی از مشکلات پاک شدن اطلاعات را با خود به همراه دارند. این مشکلات می توانند نرم افزاری و یا سخت افزاری باشند که در ادامه به معرفی چند نمونه از آن ها می پردازیم.
مشکلات نرم افزاری:
- گاهی اوقات بر اثر خطاهای انسانی تمامی اطلاعاتی که در یک هارد وجود دارند پاک می شوند.
- حملات هکرها از رایج ترین مشکلات نرم افزاری به شمار می روند.
- اگر ساختار RAID در سرور دستکاری شود، در آن صورت می تواند منجر به از بین رفتن اطلاعات ذخیره شده یک هارد شود.
- اگر بر روی اطلاعاتی که پاک شده اند، اطلاعات جدیدی رونویسی شوند، در آن صورت باید منتظر عواقب آن یعنی پاک شدن اطلاعات هارد باشید.
مشکلات سخت افزاری:
- برد هارد خراب شود.
- ضربه دیدن هارد
- خراب شدن رید کنترل
- نوسانات برقی نیز از سری مشکلات رایج به شمار می رود.
در صورتی که با هر کدام از مشکلات ذکرشده مواجه شدید، باید سریعا نسبت به تعمیر هارد سرور اچ پی اقدام نمایید. دلیل خرابی فرقی نمی کند چه باشد. شما باید از بهترین و معتبرین مراکز در این زمینه بهره ببرید تا از تکنسین های متخصص در زمینه تعمیرات استفاده کنند.
سخن آخر
در این مطلب به بررسی تعمیر سرور HP پرداخته شد. یک سرور تشکیل شده از قطعات مختلفی می باشد. به همین علت در هر زمان ممکن است یکی از اجزای آن با مشکل روبه رو شود. در این صورت شما باید هر چه سریع تر نسبت به تعمیر اقدام نمایید. خرابی این قطعات به دلایل مختلفی صورت می گیرد که به صورت کامل در این مطلب آن ها را به شما معرفی کردیم.