آشنایی با ویندوز سرور و روش فعال کردن آن

“ویندوز سرور”، گروهی از سیستم عامل‌های طراحی شده توسط مایکروسافت است که از مدیریت سطح سازمانی، ذخیره‌سازی داده‌ها، انواع برنامه‌ها و ارتباطات پشتیبانی می‌کند. این ویندوز دارای نسخه‌های متعددی است که بر روی پیشرفت و بهبود در زمینه‌ی امنیت، پشتیبانی از سخت‌افزارهای مختلف، بهبود فناوری‌های متعدد، ثبات و بهبود در عملکرد سیستم و شبکه تمرکز دارد. با ما همراه باشید تا با ویندوز سرور و روش‌های فعال کردن آن اطلاع یابید.

⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه: 12 دقیقه

ویندوز سرور چیست؟

ویندوز سرور (windows server) یک سیستم عامل منتشر شده از سوی کمپانی مایکروسافت است و به سیستم‌عاملی اطلاق می‌شود که مبتنی بر سرور با قابلیت نصب، راه‌اندازی و مدیریت اطلاعات سخت‌افزار و نرم‌افزارها می باشد. اگرچه این سیستم‌عامل دارای ویژگی‌ها و مکانیسم عملکردی شبیه به ویندوز را دارد اما براساس معماری ویندوز NT طراحی شده و در بسیاری از زمینه‌ها قوی‌تر و متفاوت‌تر عمل می‌کند.

ویندوز سرور

Windows Server به‌طور تخصصی به ارائه خدمات سرور محور، مانند میزبانی اینترنت/اینترانت، وب‌سایت، پایگاه‌های داده، پیام‌رسانی در مقیاس سازمانی، مدیریت و دسترسی به منابع و برنامه‌ها بین کاربران، ارائه مجوز برای فعالیت افراد مجاز و بسیاری دیگر از خدمات متمرکز در این زمینه می‌پردازد.

در واقع این سیستم‌عامل به کاربران اجازه می‌دهد تا فایل‌ها و خدمات را به اشتراک گذاشته و به برنامه‌های مختلف دسترسی داشته باشند. و به مدیران سازمان‌ها نیز اجازه می‌دهد تا بتوانند کلیه فرآیندهای ویندوز مانند دسترسی به شبکه‌ها، ذخیره‌سازی داده‌ها و برنامه‌ها و مجوز فعالیت کاربران را کنترل یا محدود سازند.

تاریخچه سیستم عامل سرور

تاریخچه سیستم عامل سرور

“ویندوز سرور” تاریخچه‌ی بسیار طولانی دارد. در واقع مایکروسافت پایه‌های راه‌اندازی و توسعه این سیستم‌عامل را در سال 1980 بنا کرد. در این زمان مایکروسافت دو نوع سیستم‎‌عامل مختلف یعنی MS-DOS برای استفاده شخصی و دسکتاپ در کنار سیستم عامل سرور Windows NT ارائه کرده بود.

این درحالی بود که کمپانی مایکروسافت از سال 1993 با انتشار Windows NT 3.1 Advanced Server فعالیت خود را در زمینه‌ی ویندوزهای تخصصی و مبتنی بر سرور را آغاز کرده بود.

با این‌حال ورود اولین ویندوز اختصاصی به بازار مربوط به سال 2003 است. مایکروسافت در آپریل 2003 اولین ویندوز اختصاصی سرور را با نام تجاری «Windows Server 2003» و در سال 2005 ورژن دوم آن یعنی   Windows Server 2003 R2 را منتشر کرد. در این نسخه تعدادی از ویژگی‌های ویندوزXP با بهبود خدمات وب، شبکه و افزایش قابلیت DTFS همراه بود. در آن زمان مایکروسافت این ویندوز را در سه نسخه استاندارد، نسخه Enterprise  و نسخه مبتی وب ارائه کرد.

در ویندوز سرور نسخه 2003، مایکروسافت مفهوم نقش‌ها را معرفی کرد. در واقع در این ویندوز با تعریف یک SysAdmin (System Administrator)، مدیر یا کاربر می‌تواند تصمیم بگیرد که سرور با چه هدفی (کنترل‌کننده دامنه، سرور DNS یا اینترنت) پیاده‌سازی و فعالیت کند. همچنین نسخه 2003 دارای یک فایروال داخلی با امکان رمزگذاری بود. در حال حاضر آخرین نسخه سیستم عامل در 14 دسامبر 2021 به بازار عرضه شده است.

فروش سرور اچ پی و فروش پردازنده سرور اچ پی

 مزایای ویندوز سرور

سیستم‌عامل ویندوز سرور با هدف به اشتراک گذاشتن خدمات متنوع مانند مدیریت و ذخیره‌سازی داده‌ها و برنامه‌های کاربردی با چندین کاربر براساس کلاس سازمانی طراحی شده است. به‌همین خاطر علاوه بر در نظر گرفتن راحتی در استفاده، برای کلیه کاربرانی که با نسخه‌های ویندوز آشنا هستند، یک فضای مدرن‌تر اما آسان را در نظر گرفته است. از آن‌جایی که این سیستم‌عامل نسبت به ویندوز بسیار قوی‌تر است، به‌همان نسبت مزایای گسترده‌ تری نیز دارد، که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  •  پشتیبانی از انواع سخت‌افزارهای قدیم و جدید
  •  سازگاری با وب‌سایت‌های مبتنی بر MS
  •  کارآیی و مدیریت آسان حتی برای غیرمتخصصان
  •  پشتیبانی از نرم‌افزارهای قدیمی و حتی منسوخ شده
  • خرابی کمتر، بهره‌وری بیشتر، امنیت بالاتر
  •  پشتیبانی از فضاهای ابری، اکتیو دایرکتوری، DHCP، استوریج و …
  •  پشتیبانی از نرم‌افزارهای مدیریت سازمانی
  •  مجهز به سرور آپدیت ویندوز
  •   قابلیت شناسایی هرگونه خرابی در سخت‌افزار

تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی

کاربرد سیستم عامل سرور

سرور ویندوز که با نام سرورهای مایکروسافت نیز شناخته می‌شوند. با توجه به ماهیت این محصول، عمدتا در محیط‌های تجاری و کلاس‌های سازمانی استفاده می‌شود. ویندوز سرور قدرتمندتر از نسخه‌های معمولی طراحی شده در نتیجه کاربردهای متفاوتی دارد، که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  •  ایمیل سرور (Mail Server)
  •  وب سرور (web server)
  •  دیتابیس سرور
  •   سرویس DNS یا DNS سرور

انواع ویندوز سرور

Windows Server مایکروسافت پیشرو در تولید و ارائه سیستم‌عامل‌های سرور است. که در طول سال‌های گذشته نسخه‌های متعددی از ویندوز را منتشر کرده و توانسته به رقیب اصلی لینوکس تبدیل شود. انواع ویندوز سرور تولید شده توسط کمپانی مایکروسافت عبارتند از:

  1. Windows NT 3.1
  2.  Windows NT 3.5
  3.  Windows NT 3.51
  4.  Windows NT 4.0
  5.  Windows Server 2000
  6.  Windows Server 2003و (R2)
  7.  Windows Server 2008و (R2)
  8.  Windows Server 2012و  (R2)
  9.  Windows Server 2016
  10.  Windows Server 2019
  11.  Windows Server 2022

ویندوز‌های سرور در نسخه‌های مختلف با هدف در نظر گرفتن نوع فعالیت کاربران در سرور عرضه می‌شود. هر سری از ویندوز سرور دارای نسخه‌های مختلف است اما سه نسخه رایج‌تر آن عبارتند از:

  1.  دیتاسنتر (Datacenter همان‌طور که از نامش پیدا است برای مراکز داده و محیط‌های ابری ایده‌آل است.
  2.  استاندارد (Standardبرای شرکت‌ یا سازمان‌های کوچک تا متوسط با محیط‌های سرور فیزیکی یا مجازی‌سازی شده، مناسب است.
  3. Essential ؛ برای مشاغل کوچک که حداکثر 25 کاربر و 50 دستگاه دارند.

تفاوت ویندوز سرور با ویندوز عادی

سرورها قابلیت‌های متعددی را ارائه می‌کنند. اگرچه ویندوز سرور با ویندوز عادی در برخی از کدنویسی‌ها با همدیگر شباهت دارند، اما به‌دلیل کارآیی و عملکرد قوی‌تر سرور نسبت به رایانه‌های معمولی، تفاوت‌هایی در این دو ویندوز نیز وجود دارد.

در نگاه اول این دو سیستم‌عامل (ویندوز سرور و عادی) بسیار شبیه به‌ هم به‌نظر می‌رسند. با این حال‌ تفاوت‌های بسیاری از نرم‌افزار خاص سیستم عامل گرفته تا سخت‌افزار و قیمت سیستم‌عامل وجود دارد.

  • قدرتمندتر بودن ویندوز سرور

سیستم‌عامل مخصوص سرور به‌دلیل این‌که در سطح سازمانی و شبکه‌های بزرگ استفاده می‌شود، از سخت‌افزارهای قدرتمندتری پشتیبانی می‌کند. در حالی‌که ویندوز 10 پرو به کاربران اجازه می‌دهد تا 2 ترابایت رم نصب کنند اما در سیستم عامل سرور امکان نصب حداکثر 24 ترابایت رم سرور وجود دارد.

همچنین سخت‌افزار سیستم عامل سرور می‌تواند تعداد هسته‌ها و تعداد پردازنده‌های بیشتری را مدیریت و پشتیبانی کند.

  • عدم نیاز به رابط کاربری گرافیکی در ویندوز سرور

در ویندوز 10، به یک رابط گرافیکی (GUI) نیاز دارید، اما در مورد سیستم عامل سرور ضروری نیست. در این سیستم‌عامل کاربران می‌توانند محصول را به دو صورت Server Core  یا Desktop Experience نصب کنند. این دو ویژگی باعث انعطاف‌پذیری در مدیریت عملکرد سرور می‌شود. در واقع با این روش کاربر می‌تواند در هر عملیات از هر طریقی که مناسب‌تر است، کارت گرافیکی را مدیریت کند.

اگر می‌خواهید “ویندوز سرور” را بدون رابط کاربری گرافیکی اجرا کنید، می‌توانید سیستم خود را از راه دور با استفاده از Windows PowerShell مدیریت کنید. علاوه بر این، می‌توانید از یک ابزار رابط کاربری گرافیکی مانند RSAT یا مرکز مدیریت ویندوز (Windows Admin Center)  استفاده کنید.

  • ارائه ابزارهای مخصوص سرور

از آن‌جایی که این سیستم‌عامل برای سرور طراحی می‌شود، دارای ابزارها و نرم‌افزارهای مخصوص آن است. ابزارهایی که حتی در آخرین ورژن ویندوز، یعنی 11 نیز آن را پیدا نمی‌کنید. در واقع نرم‌افزارهایی که عملیات مدیریت و کنترل از راه دور را در اختیار کاربران قرار می‌دهند، مانند Windows PowerShell و Command Prompt از قبل در سیستم‌عامل نصب شده است. علاوه بر این، Windows Server می‌تواند طیف وسیعی از نرم‌افزارهای مناسب را که برای کسب‌وکارهای خاص طراحی شده‌اند، مانند Active Directory و DHCP را پشتیبانی کند.

  • عدم محدودیت اتصال در Windows Server

 ویندوز 10 دارای محدودیت اتصال تا 20 دستگاه‌ است. اگر سیستم‌عامل را در خانه یا تجارت کوچک استفاده می‌کنید، مشکلی نیست. اما در ویندوز سرور این محدودیت وجود ندارد و تقریبا در مقیاس‌های بزرگ‌تر اتصالات نامحدود را، برای هرگونه کسب‌وکار فراهم می‌سازد.

  • قیمت و گران‌تر بودن Windows Server

 از آن‌جایی که ویندوز سرور عمدتا برای اهداف سازمانی استفاده می‌شود، نسبت به سیستم‌عامل معمولی به‌طور قابل توجهی گران‌تر است. بسته‌ به نسخه‌ای که انتخاب می‌کنید قیمت آن متفاوت خواهد بود.

* توجه داشته باشید چه از یک ویندوز مخصوص سرور استفاده کنید چه ویندوز عادی، همیشه باید یک آنتی‌ویروس برای محافظت از سیستم‌عامل نصب کنید.

نصب ویندوز سرور

نصب ویندوز سرور

هر نسخه از ویندوز سرور دارای مجموعه‌ای متفاوت از گزینه‌های نصب است. در واقع هر نسخه از این سیستم‌عامل دارای گزینه‌ای برای نصب رابط کاربری گرافیکی استاندارد است که به آن نصب سرور کامل (Full Server Installation)، Server Graphical Shell و Server with a Desktop Experience می‌گویند. همچنین سیستم عامل سرور، گزینه‌های کوچک‌تر و کارآمدتر برای نصب رابط کاربری گرافیکی استاندارد نیز دارد.

تصویر زیر گزینه‌های نصب هر نسخه از ویندوز سرور را نشان می‌دهد.

نصب ویندوز سرور

  1. Server Core ؛ این یک گزینه نصب در ویندوز سرورهای 2008 تا 2016 است که شامل رابط کاربری استاندارد نیست و با استفاده از خط فرمان،  Windows PowerShell و یا با ابزارهای راه دور مدیریت می شود.
  2. Minimal Server Interface ؛ این یک گزینه نصب رابط گرافیکی است که می‌توان آن را با Server Core نصب کنید. این شامل زیرمجموعه‌ای از  Server Graphical Shell است که باعث سریع‌تر و کارآمدتر شدن نصب می‌شود. این روش نصب، فقط در ویندوز سرور 2012 و R22012 موجود است.
  3. Nano Server ؛ این گزینه نصب جدید و جایگزینی برای Server Core است، که از نسخه‌های 2016 به بعد قرار دارد. این گزینه نصب برای اجرای برنامه‌های کاربردی مانند فضای ابری، ماشین‌های مجازی و … با مصرف کمتر منابع سیستم‌عامل طراحی شده است.
بیشتر بخوانید:  نصب سرور اچ پی در رک

فعال کردن سیستم عامل سرور

ویندوز سرور به دلیل سرعت و ایمنی در اشتراک‌گذاری داده‌ها، برنامه‌ها و سرویس‌های مختلف در بین چندین کاربر به‌طور گسترده توسط بسیاری از کاربران در سراسر جهان استفاده می‌شود. برای این‌که سیستم‌عامل مخصوص سرور، عملکردهای متنوع را به‌خوبی انجام دهد باید به‌درستی و به‌طور مرتب آن را فعال کنید. مانند نصب ویندوز، روش به‌روزرسانی هر سیستم‌عامل متفاوت است. اما عمده‌ترین روش‌های رایج برای آپدیت سیستم عامل سرور شامل KMS Client Key، Windows Server Update Services، SCCM، فعال‌سازی با mak و تنظیم مجدد تایمر است.

فعال کردن سیستم عامل سرور با KMS Client Key

یکی از روش‌های رایج در فعال کردن ویندوز سرور روش KMS Client Key است، که برای به‌روزرسانی می‌توانید به روش زیر عمل کنید:

  1. ابتدا باید لاینسس نسخه‌ی KMS Client Key مطابق با نسخه‌ی سیستم عامل سرور نصب شده در سیستم‌تان را پیدا کنید. برای این‌کار باید وارد وب‌سایت مایکروسافت  شوید. (شکل 1)

فعال کردن ویندوز سرور

  1. پس از یافتن کلید اختصاصی و متناسب با ویندوز سرور، آن در Notepad یادداشت کنید.
  2. سپس با کلیک راست کردن روی نماد ویندوز در گوشه سمت چپ نوار وظیفه، Command Prompt (Admin) را باز کنید. (شکل 2)

فعال کردن سیستم عامل سرور با KMS Client Key

  1. بعد از باز شدن صفحه سیاه Command Prompt باید دستور slmgr /ipk Client Key  را تایپ کنید و سپس کلید Enter را بزنید. (شکل 3)
  2. دستور slmgr /skms kms8.ms.com را تایپ و دکمه اینتر را بزنید.
  3. در پایان /ato را تایپ و سپس enter را بزنید.

فعال کردن ویندوز سرور با تنظیم مجدد تایمر فعال سازی

فعال کردن سیستم عامل سرور با تنظیم مجدد تایمر فعال سازی

اگر در وب‌سایت مایکروسافت کلیدهای نسخه‌ی KMS Client مطابق با ویندوزتان را پیدا نکردید، می‌توانید از روش تنظیم مجدد تایمر فعال‌سازی (Resetting The Activation Timer) استفاده کنید. این روش راه‌ دیگری برای رفع مشکل فعال‌سازی سیستم عامل سرور است. برای این‌ کار مراحل زیر را انجام دهید.

  • ابتدا مانند روش قبل با کلیک راست روی نماد ویندوز در گوشه‌ی سمت چپ نوار وظیفه Command Prompt (Admin) را راه‌اندازی کنید. (شکل 4)
  • در پنجره فرمان (Command) vbs-rearm را تایپ کنید. (شکل 5)
  • بررسی کنید که دستور را درست نوشته‌ باشید.
  • پس از اطمینان از درستی دستور، اینتر را بزنید.
  • دستور راه‌اندازی (restart) سیستم‌عامل را تایید کنید.
  • پس از راه‌اندازی مجدد، سیستم عامل سرور فعال شده است.

فعال کردن ویندوز سرور با تنظیم مجدد تایمر فعال سازی

ویندوز server

فعال کردن ویندوز سرور با MAK

روش MAK یا کلید فعال‌سازی چندگانه روش دیگر برای فعال‌سازی سیستم عامل سرور است. برای این‌که WS خود را از روش MAK فعال کنید باید مراحل زیر را انجام دهید:

 

  1. ابتدا کلیدهای لایسنس MAK را در وب‌سایت مایکروسافت  پیدا کنید.
  2. مانند دو مرحله قبل با کلیک راست روی نماد ویندوز (گوشه سمت چپ نوار وظیفه) پنجره فرمان Command Prompt (Admin) را راه‌اندازی کنید. (شکل 6)

فعال کردن ویندوز سرور با MAK

  1. در پنجره‌ فرمان دستور vbs /ipk MAKProductKey را تایپ و اینتر بزنید. (شکل 7)

بهترین ویندوز سرور

  1. سپس در پنجره فرمان دستور vbs /ato; را تایپ و سپس Enter بزنید.
  2. سیستم عامل سرور فعال می‌شود.

توجه داشته باشید برای فعال کردن دائمی کلیه نسخه‌های ویندوز سرور، از این سه‌ روش استفاده می‌شود.

چگونگی ثبت نام (ریجیستر)  و کرک ویندوز سرور

برای دریافت کرک ویندوز سرور 2021 لینک زیر را دانلود کنید

لینک دانلود رایگان کرک ویندوز سرور 2022 R2

 

 

Link 1 |Link 2 | Link 3

DOWNLOAD CRACK SETUP

بعد از دانلود آن را روی هر درایو دلخواه از رایانه شخصی خود نصب کنید.

برای ریجیستر از کلیدهای داده شده در پایین استفاده کنید.

Windows Server Activation Key

SDFGH-TRE-ERTH-YJ-TRD-FG-DFG-HYT-RE-R-FD

SDFGT-FDS-DFGT-RERT-HR-EDSDF-GDS-XS-DXC

CVBN-FDSSA-DFCVB-DSAER-TYUYTRED-XCVBGF

SDFGYHU-YTY6RT5RE-DFGF-DSXCV-GCFD-FDGD

Windows Server License Key

ZXDCFVGB-FREWQ-AFGHG-FEWQ-ASDSD-SFW

SDFGHJ-YTGRE-DFGH-JGTRE-FGHJ-HGFDSD-FG

ZXCVBFDS-DV-CFDGF-HYRTRWE-GFDS-XVGFRE

Windows Server Product Key

WQ3E4-5R67-8UIHJ-GFDS-EW4RY

UIHJNG-BFHD-TRYU-IKJHM-NGFD

SEWQ-E5TYU-JHGF-VDSE-WQ45E

بهترین ویندوز سرور کدام است؟

طبق گزارش Garter حتی پس از راه‌اندازی و عرضه جدیدترین نسخه سیستم عامل سرور 2019 (این گزارش تا ویندوز سرور 2019 انجام گرفته است)، ویندوز 2016 همچنان به‌عنوان بهترین Windows Server در بین کاربران بسیار محبوب است. طبق این گزارش حدود 283 میلیون دستگاه در سراسر جهان از این سیستم‌عامل استفاده می‌کنند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *