ترافیک شبکه چیست؟ ابزار مانیتور ترافیک شبکه

شناسایی میزان و نوع ترافیک شبکه برای مدیریت آن ضروری است. در واقع اگر به‌طور موثر بر ترافیک شبکه نظارت نشود، احتمال گم شدن داده‌ها و حملات سایبری مخرب وجود دارد. این در حالی است که امروزه ترافیک شبکه در بهینه‌سازی موتورهای جست‌وجو نیز تاثیرگذار است؛ اما به‌طور دقیق منظور از ترافیک شبکه چیست؟ و با چه روش‌های می‌توان ترافیک را اندازه‌گیری کرد؟ برای آشنایی با ابزار مانیتور ترافیک شبکه و رسیدن به پاسخ تا آخر مطلب با ما همراه باشید.

⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه : 5 دقیقه

ترافیک شبکه چیست؟

ترافیک شبکه  (Network traffic) که با نام‌های ترافیک داده (data traffic) یا فقط ترافیک (traffic) شناخته می‌شود به مقدار داده‌ای اشاره دارد که در هر زمان معین در یک شبکه جابه‌جا می‌شود. در محاسبات، ترافیک شبکه مقدار داده ارسال و دریافت شده توسط یک سیستم (کامیپوتر، سرور، لپ‌تاپ و …) از طریق شبکه است که آن را برحسب بیت‌ریت (bitrate) یا پهنای باند اندازه‌گیری می‌کنند.  می توان آن را بر حسب بیت ریت یا پهنای باند اندازه گیری کرد.

در واقع ترافیک شبکه تعداد بسته‌های داده که در یک نقطه زمانی معین بین دو شبکه متصل به هم منتقل شده‌اند را مشخص می‌کند. جریان روان بین بسته‌های داده باعث می‌شود تا کاربران بدون هیچ مشکلی در وب گشت‌ و گذار کنند، اطلاعات را با همدیگر به اشتراک بگذارند و گره‌ها را برای ارتباط بیشتر همگام نگه دارند. ترافیک داده اغلب به دسته‌های مختلفی مانند ترافیک وب، ترافیک ایمیل، ترافیک انتقال فایل و غیره طبقه‌‌بندی می‌شود.

خرید سوئیچ سیسکو 3750 , خرید سوئیچ سیسکو 3850 , خرید سوئیچ سیسکو 2960

انواع مختلف ترافیک شبکه

به‌طور کلی در مدیریت مرکز داده، انواع مختلف ترافیک شبکه به دو صورت زیر مشخص می‌شوند:

  •  شمال-جنوب
  •  شرقی-غرب

ترافیک شمال-جنوب، ترافیک مشتری به سرور را مشخص می‌کند که انتقال داده بین مرکز داده و مکانی خارج از شبکه رخ می‌دهد. این نوع ترافیک معمولا به صورت عمودی مشخص می‌شود تا ترافیکی را که در داخل و خارج از مرکز داده جریان دارد، نشان دهد. در روزهای اولیه اینترنت، بیشتر ترافیک شبکه از نوع شمال به جنوب بود.

نمودار ترافیک شرق به غرب و ترافیک شمال به جنوب

در مقابل، ترافیک شرق به غرب بسته‌های داده‌ای را مشخص می‌کند که از سروری به سرور دیگر در مرکز داده جابه‌جا می‌شوند. اصطلاح شرق به غرب از نمودارهای شبکه‌ای الهام گرفته شده است که ترافیک شبکه محلی را به صورت افقی نشان می‌دهد. مجازی‌سازی سخت‌افزار و اینترنت اشیا دو مفهومی هستند که باعث رشد ترافیک شبکه شرق به غرب شده‌اند.

با این‌حال معمولا برای مدیریت بهتر پهنای باند، مدیران شبکه تصمیم می‌گیرند که چگونه انواع خاصی از ترافیک شبکه توسط دستگاه‌های شبکه مانند روترها و سوئیچ‌ها مدیریت شود. براساس این تعریف دو دسته کلی از ترافیک داده‌ وجود دارد:

  1. ترافیک در زمان واقعی (Real-time Traffic):  ترافیکی که برای عملیات‌ تجاری مهم یا حیاتی کاربرد دارد و باید به‌موقع و با بالاترین کیفیت ممکن تحویل داده شود. نمونه‌هایی از ترافیک شبکه بلادرنگ عبارتند از VoIP، ویدئو کنفرانس، میزبانی وب (HTTP)، پخش زنده (یوتیوب)، مرور ایمن (HTTPS)، بازی چند نفره آنلاین و خدمات ترمینال (SSH).
  2. ترافیک غیرواقعی (Non-real-time Traffic): ترافیک غیر واقعی که با نام ترافیک نهایت تلاش برای حداقل ممکن (best-effort traffic) شناخته می‌شود، ترافیکی است که اولویت و ضرورت انتقال داده در آن نسبت به ترافیک در زمان واقعی کمتر است. پروتکل‌ انتقال فایل (FTP) برای انتشار در وب، دانلودهای HTTP، تورنت (بیت تورنت) و سرورهای خبری (NNTP) نمونه‌های از ترافیک غیر واقعی هستند.
بیشتر بخوانید: انواع روش های راه اندازی voip

مانیتورینگ ترافیک شبکه چیست؟

مانیتورینگ ترافیک شبکه در ساده‌ترین تعریف به نظارت بر ترافیک اشاره دارد. در واقع براساس مانیتورینگ مدیران شبکه می‌توانند ترافیک را تجزیه و تحلیل، نظارت و ایمن کنند. همچنین مانیتورینگ ترافیک شبکه باعث می‌شود تا از عملکرد مداوم شبکه مطمئن شوید و از بروز هرگونه خرابی یا نقص جلوگیری شود. ابزارهای مانیتورینگ ترافیک شبکه معمولاً در صورت وجود هرگونه تغییر مهم یا دردسرساز در عملکرد شبکه، آن را به کاربران اطلاع می‌دهند.  نظارت بر شبکه به مدیران و تیم‌های فناوری اطلاعات این امکان را می‌دهد تا به هر گونه مشکل شبکه واکنش سریع نشان دهند.

بیشتر بخوانید: آسیب پذیری rce سیسکو

ابزارهای موجود برای مانیتورینگ ترافیک شبکه

مانیتورینگ بر ترافیک شبکه، برای هر کسب‌و‌کاری که به‌دنبال حفظ یک شبکه سریع و کارآمد است، مهم است. استفاده از ابزارهای مختلف برای مانیتورینگ ترافیک شبکه علاوه بر تجزیه و تحلیل خودکار ترافیک می‌تواند به تیم‌های فناوری اطلاعات کمک کند تا زمان خرابی را کاهش دهند، علت تأخیرها را شناسایی کنند و عملکرد شبکه را افزایش دهد. مانند بسیاری از ابزارهای ضروری برای مدیریت و نظارت شبکه، بازار مانیتورینگ نیز با ابزارهای گوناگون اشباع شده است با این‌حال ما بهترین ابزارهای موجود را در بازار را شناسایی و در اختیارتان قرار داده‌ایم که عبارتند از:

ابزارهای موجود برای مانیتورینگ ترافیک شبکه

  • ابزار SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer (Free Trial)
  • ابزار SolarWinds Network Performance Monitor (Free Trial)
  • ابزار SolarWinds Bandwidth Analyzer Pack (Free Trial)
  • ابزار Paessler PRTG Network Monitor
  • ابزار ManageEngine NetFlow Analyzer

کنترل ترافیک شبکه

در شبکه‌های کامپیوتری، کنترل ترافیک شبکه، فرآیند مدیریت، کنترل یا کاهش ترافیک شبکه، به‌ویژه در پهنای باند اینترنت است، به‌عنوان مثال کنترل ترافیک شبکه، توسط مدیران شبکه زمان‌بندی می‌شود تا از ازدحام، تأخیر و از دست دادن بسته‌ها جلوگیری شود. این بخشی از مدیریت پهنای باند و کنترل ترافیک است. استفاده از کنترل ترافیک برای تعیین علت تراکم شبکه، عیب‌یابی و جلوگیری از حملات سایبری بسیار ضروری است.

نرم افزار مانیتور ترافیک شبکه

برای افزایش امنیت ترافیک شبکه، تیم های شبکه  می‌توانند از نرم‌افزارهای امنیتی شبکه مانند Nagios یا Splunk استفاده کنند. همچنین در میان انواع نرم‌افزار مانیتور ترافیک شبکه می‌توانید به سراغ برنامه‌های شناخته‌ شده‌تر مانند Zabbix، ThousandEyes، OpenNMS، Microsoft Network Monitor و Ntopng بروید.

وارد کننده تجهیزات سیسکو

تفاوت پهنای باند با ترافیک شبکه

پهنای باند (Bandwidth) به ظرفیت ارتباطی یک شبکه اشاره دارد. در واقع وقتی از اینترنت استفاده می‌کنید، دارید از ظرفیت پهنای باند در دو جهت آپلود و دانلود استفاده می‌کنید؛ اما میزان ترافیک شبکه به حجم اطلاعاتی که وقتی از اینترنت استفاده می‌کنید، اشاره دارد. زمانی‌که میزان ترافیک شبکه نسبت به ظرفیت آن کم باشد، داده‌ها به سرعت و روان در جریان هستند وقتی حجم ترافیک به ظرفیت شبکه نزدیک می‌شود، سرعت حرکت داده‌ها شروع به کاهش می‌کند.

به‌عنوان مثال زمانی که دانشجویان یک دانشگاه یک فایل ویدئویی با حجم زیاد را به اشتراک می‌گذارند، ترافیک افزایش می‌یابد و سرعت پهنای باند اشتراکی که بین دانشجوها پخش شده است نیز کم می‌شود. به‌همین خاطر است که برخی از کسب‌وکارهای آنلاین از پهنای باند اختصاصی استفاده می‌کنند تا با افزایش ترافیک، سرعت انتقال اطلاعات کاهش پیدا نکند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *