تفاوت مودم و روتر و اکسس پوینت

هنگام استقرار یک معماری جدید برای اینترنت و شبکه، برای این‌که بتوانید یکی از دستگاه‌های اکسس پوینت، روتر و یا مودم را انتخاب کنید باید عوامل متعددی از جمله اندازه فیزیکی شبکه، نیازهای سازمان، تعداد کاربران و … را در نظر بگیرید. در واقع هنگام مقایسه مودم، روتر و اکسس پوینت چندین تفاوت متمایز ظاهر می‌شود. در حالی‌که همه‌ی این دستگاه‌ها از اتصال شبکه بی‌سیم پشتیبانی می‌کنند و نقش‌های مشابهی را برعهده دارند اما در عملکرد تفاوت‌های زیادی با همدیگر دارند. به‌همین خاطر در این مطلب به سراغ تفاوت مودم و روتر و اکسس پوینت رفته‌ایم تا بتوانیم یک انتخاب مناسب داشته باشید.

⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه: 12 دقیقه

روتر (Router) چیست؟

روتر (Router) دستگاهی است که دو یا چند شبکه سوئیچینگ بسته (packet-switched) و یا زیرشبکه را به‌همدیگر متصل می‌کند. این اتصال دو کارکرد اصلی را ارائه می‌دهد:

  1. مدیریت ترافیک بین شبکه‌ها با ارسال بسته‌های داده به آدرس‌های IP مورد نظرشان
  2.  اجازه دادن به چندین دستگاه برای استفاده از یک اتصال اینترنتی

امروزه انواع مختلفی از روترها وجود دارد، اما بیشتر روترها داده‌ها را بین LAN (شبکه‌های محلی) و WAN (شبکه‌های گسترده) منتقل می‌کنند. LAN مجموعه‌ای از دستگاه‌های متصل به یک منطقه جغرافیایی خاص است و این شبکه به‌طورمعمول برای ارائه عملکرد به روتر نیاز دارد. با این حال، برای اینکه روتر بتواند داده‌ها را به دستگاه‌های داخل شبکه محلی توزیع و تحویل دهد، باید از طریق کابل اترنت به تجهیزات محل مشتری ارائه‌دهنده خدمات اینترنت (CPE) متصل شود.

در مقابل، WAN یک شبکه بزرگ است که در یک منطقه جغرافیایی وسیع گسترده شده است. به عنوان مثال، سازمان‌ها و شرکت‌های بزرگی که در چندین مکان در سراسر کشور فعالیت می‌کنند و به شبکه‌های محلی جداگانه برای هر مکان نیاز دارند تا به شبکه‌های محلی دیگر متصل می‌شوند و یک WAN تشکیل دهند. از آنجا که یک WAN در یک منطقه بزرگ پخش شده است، اغلب به چندین روتر و سوئیچ نیاز دارد.

بیشتر بخوانید : تفاوت هاب و سوئیچ شبکه

روتر مجازی چیست؟

روتر مجازی یک چارچوب مسیریابی مبتنی بر نرم‌افزار است که به ماشین مجازی اجازه می‌دهد تا به‌عنوان یک روتر سخت‌افزاری معمولی روی یک شبکه محلی کار کند. روتر مجازی بیشتر برای مشاغل بزرگ با نیازهای شبکه پیچیده ایده‌آل می باشد. یک روتر مجازی که در فضای ابری مجازی‌سازی شده و به عنوان یک سرویس ارائه می‌شود، می‌تواند با انجام عملکرد مسیریابی شبکه و بسته روتر از طریق یک نرم‌افزار، یک سرور را قادر سازد تا توانایی‌های یک روتر کامل را داشته باشد. روتر مجازی انعطاف‌پذیری، مقیاس‌پذیری آسان و هزینه ورودی کمتری را ارائه می‌دهد و برای اهداف مختلف بسیار مفید است که عبارتند از:

  •  ارائه مسیریابی، سوئیچینگ، امنیت، VPN و سایر عملکردها از طریق بستر مجازی‌سازی و ارائه خدمات ارتباطی شبکه برای کاربران.
  • گسترش شبکه سازمانی به ابر و اجرای سیاست‌های امنیتی و مدیریت منسجم در شبکه ابری و سازمانی.
  • اشتراک‌گذاری اتصالات VPN با دستگاه‌هایی مانند Roku، PlayStations، Apple TV و برخی تلویزیون‌های هوشمند که نمی‌توانند به‌طورمستقیم نرم‌افزار VPN را نصب کنند.
  • دسترسی به محتوای مسدود شده جغرافیایی در سرویس‌های پخش با تغییر مکان روتر مجازی.

تفاوت مودم و روتر و اکسس پوینت

کاربرد روتر چیست ؟

به‌طورکلی روتر دو کاربرد اصلی دارد:

  1. اتصال چندین دستگاه به اینترنت
  2. ایجاد یک شبکه محلی

روتر می‌تواند یک اتصال اینترنتی واحد را با چندین دستگاه سیمی و بی‌سیم مانند رایانه، تلفن‌های هوشمند، تبلت، تلویزیون‌های هوشمند، کنسول‌های بازی و غیره به اشتراک بگذارد. همچنین روتر می‌تواند یک شبکه محلی ایجاد کند که به این دستگاه‌ها، مانند فایل‌ها، چاپگرها، سرورهای رسانه و … اجازه می‌دهد با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و داده‌ها را به اشتراک بگذارند.

علاوه بر این از روتر می‌توان برای عملکردهای دیگری مانند فایروال، کنترل والدین، مدیریت شبکه و امنیت نیز استفاده کرد. برخی از روترها دارای ویژگی‌های اضافی هستند که کاربرد و عملکرد آن‌ها را افزایش می‌دهد. به‌عنوان مثال، برخی از روترها دارای چندین اکسس پوینت هستند که یک شبکه مش ایجاد می‌کند که باعث می‌شود منطقه بزرگ‌تری با Wi-Fi پوشش داده شود. برخی از روترها دارای پورت‌های USB هستند که امکان اتصال به دستگاه‌های ذخیره‌سازی خارجی یا چاپگرهایی را که شبکه می‌تواند به آن‌ها دسترسی داشته باشد را ارائه می‌دهد. همچنین برخی از روترها دارای ویژگی‌های امنیتی پیشرفته هستند که داده‌ها را رمزگذاری می‌کنند و از دسترسی غیرمجاز نیز جلوگیری می‌کنند.

خرید روتر سیسکو

کاربرد روتر در سازمان‌ها و شرکت‌های بزرگ

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم از روتر می‌توان برای ایجاد یک شبکه WAN برای سازمان‌ها و شرکت‌های بزرگ استفاده کرد. با این‌حال روتر برای این کسب‌وکارها کاربردهای دیگری نیز دارد که عبارتند از:

  • امکان دسترسی به اینترنت برای چندین دستگاه مانند رایانه، تلفن‌های هوشمند، تبلت، چاپگر و تلویزیون‌های هوشمند. روترها می توانند یک اتصال اینترنتی واحد را با چندین دستگاه سیمی و بی‌سیم به اشتراک بگذارند و همچنین به آن‌ها اجازه می‌دهند در شبکه با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و داده‌ها را به اشتراک بگذارند.
  • روترها می‌توانند بسته‌های داده را بین شبکه‌های مختلف مسیریابی کنند و بهترین مسیر را برای آنها انتخاب کنند. آ‌نها همچنین می‌توانند حجم زیادی از ترافیک را مدیریت کرده و از سرعت و پهنای باند بالا برای شبکه‌ اطمینان حاصل کنند. این ویژگی افزایش عملکرد و قابلیت اطمینان شبکه را به همراه دارد.
  • روترها می‌توانند ترافیک ناخواسته اینترنت را مسدود کرده و از شبکه در برابر هکرها و بدافزارها محافظت کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند به مدیران شبکه اجازه دهند تا قوانین و محدودیت‌هایی را مانند محدود کردن استفاده از پهنای باند، مسدود کردن وب‌سایت های خاص، یا زمان‌بندی زمان دسترسی به اینترنت را برای شبکه تعیین کنند. روترها همچنین می‌توانند به نظارت و مدیریت عملکرد شبکه مانند بررسی سرعت، قدرت سیگنال، و دستگاه‌های متصل به‌هم کمک کنند.
  • روترها می‌توانند به روترها یا دستگاه‌های دیگر برای ایجاد یک شبکه بزرگ‌تر یا پیچیده‌تر متصل شوند. همچنین برخی از روترها دارای پورت‌های USB هستند که به شما امکان می‌دهند دستگاه‌های ذخیره‌سازی خارجی یا چاپگرهایی را که شبکه می‌تواند به آنها دسترسی داشته باشد متصل کنید. برخی از روترها دارای ویژگی‌های پیشرفته‌ای هستند که صدا از طریق IP (VoIP)، شبکه خصوصی مجازی (VPN)، یا خدمات ابری پشتیبانی می‌کنند.
سوئیچ سیسکو poe

انواع روتر

انواع مختلفی از روترها در بازار موجود هستند که اهداف مختلفی را ارائه می‌دهند و دارای ویژگی‌های متفاوتی هستند. برخی از رایج‌ترین انواع روترها عبارتند از:

  • روتر هسته‌ای (Core router): این روترها بیشتر توسط ارائه‌دهندگان خدمات مانند AT&T، Verizon، Vodafone یا ارائه‌دهندگان خدمات ابری مانند گوگل، آمازون، مایکروسافت استفاده می‌شوند. این روترها اتصال به روتر و یا سوئیچ اضافی برای تامین حداکثر پهنای باند را فراهم می‌سازند. روتر هسته‌ای به‌عنوان بخشی از معماری شبکه برای شرکت‌های بسیار بزرگ یک انتخاب ایده‌آل است.
  • روتر لبه یا Edge router: روتر لبه‌ای که به‌عنوان مسیریاب دروازه (gateway router) نیز شناخته می‌شود، برای بهینه‌سازی پهنای باند و اتصال به روترهای دیگر برای توزیع داده‌ها بین کاربران نهایی طراحی شده‌اند. روترهای لبه‌ای به‌طور معمول Wi-Fi یا توانایی مدیریت کامل شبکه‌های محلی را ارائه نمی دهند و فقط دارای پورت‌های اترنت، یک ورودی برای اتصال به اینترنت و چندین خروجی برای اتصال روترهای اضافی هستند. آن‌ها همچنین عملکردهایی مانند شکل‌دهی ترافیک، فیلتر کردن  و NAT (ترجمه آدرس شبکه) را نیز ارائه می‌دهند.
  • روتر توزیع (Distribution router): روتر توزیع یا روتر داخلی (interior router)، داده‌ها را از طریق یک اتصال سیمی از روتر لبه (یا دروازه) دریافت می‌کند و به‌طورمعمول از طریق Wi-Fi برای کاربران نهایی ارسال می‌کند. این مدل روتر بیشتر شامل اتصالات فیزیکی (اترنت) یا روترهای اضافی برای اتصال کاربران نیز می‌شود.
  • روتر وایرلس (Wireless router): روتر وایرلس ترکیبی از عملکرد روترهای لبه و روترهای توزیع است که بیشتر برای شبکه‌های خانگی و دسترسی به اینترنت استفاده می‌شود. این مدل روترها با امکانات کامل و به عنوان تجهیزات استاندارد شبکه شناخته می‌شوند و دارای ویژگی‌های متعددی به‌ویژه امکانات امنیتی مانند رمزگذاری، فایروال و فیلتر آدرس MAC برای محافظت از شبکه در برابر دسترسی غیرمجاز هستند.

انواع روتر

تفاوت روتر و مودم

روتر و مودم اتصال به اینترنت را برای کاربران فراهم می‌سازند اما عملکردها و ویژگی‌های متفاوتی دارند. مودم دستگاهی است که شبکه خانگی و کوچک را به ارائه‌دهنده خدمات اینترنت (ISP) متصل می‌کند. این دستگاه می‌تواند سیگنال‌های دیجیتال را از رایانه به سیگنال‌های آنالوگ تبدیل کند و از طریق سیم برای عبور اتصال استفاده می‌کند. به‌طور معمول مودم از یک پورت اترنت و یک آدرس IP  تشکیل می‌شود تا موقعیت کاربر را در اینترنت مشخص سازد. اما روتر همان‌طور که پیش‌تر نیز گفتیم دستگاه‌های متعدد را به مودم و به یکدیگر متصل می‌کند. در واقع این دستگاه اتصالات چندین دستگاه را برای ارتباط و تبادل داده برقرار می‌سازد. یک روتر می‌تواند Wi-Fi را ایجاد و مدیریت کند و اتصال بی‌سیم به اینترنت را برای دستگاه‌ها فراهم سازد؛ اما برای اتصال به اینترنت به مودم نیاز دارد.

proliant dl360 gen9

به طور خلاصه، می‌توان در تفاوت مودم و روتر گفت، مودم دروازه ورود به اینترنت است، در حالی‌که روتر یک هاب مرکزی برای دستگاه‌ها است. یک کاربر برای اتصال اینترنت در خانه و کسب‌وکارهای کوچک به هر دو دستگاه نیاز دارد تا برای همه دستگاه‌ها اتصال اینترنت داشته باشد. اگر برخی از ISPها یک دستگاه واحد را در اختیار کاربران قرار می‌دهند که هم به عنوان مودم و هم به عنوان روتر عمل می‌کند؛ اما در صورت تمایل می‌توانید از دستگاه‌های جداگانه نیز استفاده کنید. علاوه بر این ساده‌ترین راه برای تشخیص تفاوت بین روتر و مودم، خواندن مشخصات روی جعبه یا توضیحات محصول است.

مودم روتر
سیگنال یک ISP را رمزگشایی می‌کند. سیگنال یک ISP را رمزگشایی نمی‌کند.
مستقیم به اینترنت متصل می‌شود. اتصال اینترنت را به چندین دستگاه پخش می‌کند
قابلیت راه‌اندازی شبکه محلی را ندارد. قابلیت راه‌اندازی و ایجادشبکه محلی را دارد.
مسئولیتی در قبال وای فای ندارد. Wi-Fi را ایجاد و مدیریت می‌کند.

تفاوت مودم و روتر و اکسس پوینت

این روزها بیشتر دستگاه‌ها به صورت بی‌سیم به اینترنت متصل می‌شوند. به‌طورمعمول یک مودم و یا روتر بی‌سیم را می‌توان در هر خانه‌ای پیدا کرد. به همین دلیل است که کاربران ممکن است در مورد اکسس پوینت یا دسترسی بی‌سیم اطلاعات زیادی نداشته باشند یا در مورد تفاوت آن با مودم و روتر ندانند. همان‌طور که پیش‌تر گفتیم تمام این دستگاه‌ها به کاربران کمک می‌کنند به اینترنت وصل شوید اما روتر و اکسس پوینت دسترسی به WiFi را ارائه می‌دهند. با این حال، آن‌ها یکسان نیستند و کمی متفاوت عمل می‌کنند.

روترهای بی‌سیم بیشتر در خانه و دفاتر کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرند، جایی‌که همه کاربران می‌توانند از طریق یک مودم و روتر به اینترنت و به همدیگر متصل شوند. اکسس پوینت بیشتر در شرکت‌های بسیار بزرگ استفاده می‌شود، جایی‌که منطقه‌ی پوشش فراتر از یک روتر است. در واقع اکسس پوینت نه تنها نقاط دسترسی زیاد‌تری را پوشش می‌دهد، بلکه می‌تواند در نقاط مرده و در منطقه‌ای که سیگنال‌های ضعیف Wi-Fi وجود دارد، نیز مورد استفاده قرار ‌گیرد.

روتر به عنوان یک هاب عمل می‌کند که یک شبکه محلی را راه‌اندازی می‌کند و اکسس پوینت یک دستگاه فرعی در شبکه محلی است که مکان دیگری را برای اتصال دستگاه‌ها فراهم می‌کند.

یک روتر بی‌سیم می‌تواند به‌عنوان یک اکسس پوینت کار کند، اما انواع اکسس پوینت‌ها نمی‌توانند به‌عنوان روتر عملکرد ارائه دهند. یک روتر بین شبکه‌های مختلف کار می‌کند و ترافیک بین آنها را هدایت می‌کند. در حالی‌که یک اکسس پوینت فقط در یک شبکه کار می‌کند و برای گسترش بی‌سیم شبکه موجود استفاده می‌شود. روتر بی‌سیم دارای یک پورت WAN (اینترنت) خواهد بود، در حالی‌که یک اکسس پوینت پورت WAN نخواهد داشت.

در نتیجه، یک روتر می تواند به طور مساوی داده‌ها را بین همه‌ی کاربران توزیع کند، مسیریابی را در یک شبکه مدیریت کند، DNS را حل کند، اتصال به یک ISP را مدیریت کند و می تواند یک فایروال باشد. اکسس پوینت فقط دستگاهی است که به یک روتر یا سوئیچ متصل می‌شود تا به کاربران امکان دسترسی بی‌سیم به شبکه را ارائه دهد.

تفاوت مودم و روتر و اکسس پوینت

مودم بخرم یا روتر؟

پاسخ به سوال به ارائه‌دهنده خدمات اینترنت (ISP)، طرح اینترنت، قابلیت اتصال، پهنای باند، راه‌اندازی و مدیریت ساده، امنیت، انعطاف‌پذیری و ترجیحات شخصی افراد بستگی دارد. هیچ پاسخ قطعی برای اینکه کدام گزینه بهتر است وجود ندارد، زیرا هر دو مزایا و معایب خود را دارند.

برای راه‌اندازی شبکه خانگی به مودم و روتر نیاز دارید. اگر یک کامپیوتر را با سیم به اینترنت وصل می‌کنید، فقط می‌توانید از مودم استفاده کنید. هیچ موردی وجود ندارد که بتوانید فقط از روتر استفاده کنید؛ زیرا همیشه به یک مودم برای رمزگشایی سیگنال از ISP خود نیاز دارید.

هنگامی‌که می خواهید سرعت شبکه خود را افزایش دهید، روتر همان چیزی است که می‌خواهید و باید روی آن تمرکز کنید. روتر دارای محدودیت پهنای باند است و سیگنال را در تمام دستگاه‌های توزیع می‌کند همچنین می‌تواند Wi-Fi را ایجاد و مدیریت کند.

مودم باعث کندی اتصال نمی‌شود؛ در واقع سرعت ارائه‌دهنده اینترنت است که می‌تواند روی عملکرد مودم تاثیر بگذارد؛ اما اگر از سرعت آن‌ها مطمئن هستید، مودم شما قدیمی است و باید یک مدل جدیدتر خریدار کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *